Hrana za pse

Namen pasje hrane ni samo napolniti prazen želodec vašega psa. Vaš ljubljenček s hrano dobi potrebna hranila in energijo za optimalno zdravje. Raziskave so znanstveno dokazale, da ima hrana največji vpliv na kakovost in dolžino pasjega življenja.

Pokaži več arrow_drop_down

Osnovno razvrščanje pasje hrane

Pasjo hrano delimo na suho in mokro hrano. Največja razlika med njima je v deležu mokrih snovi in/ali vode. Najpogosteje pse hranimo s kombinacijo suhe in mokre hrane, določenim lastnikom pa je lahko ljubša uporaba samo ene vrste hrane.

 

Briketi

Suha hrana – briketi vsebuje približno 90 % suhih snovi in 10 % mokrih sestavin ali vode. Suha hrana je najugodnejša in najbolje prodajana hrana, zlasti zaradi praktične uporabe. Omogoča namreč preprosto shranjevanje in serviranje ter se po odprtju ne pokvari hitro.

 

Načini proizvajanja suhe hrane:

 

Ekstrudiranje – Brikete iz surove mešanice pridobijo z obdelavo pri visoki temperaturi in pritisku.

Peka – Kuhanje in sušenje surove mešanice v pečici pri nižji temperaturi in pritisku kot v primeru ekstrudiranja.

Stiskanje – Kompresiranje surovin v brikete s pomočjo visokega pritiska. Stiskanje ohranja največji delež naravnih sestavin. Briketi, pridobljeni s stiskanjem, so pogosto najdražji.

 

Katere sestavine pes potrebuje?

 

Večina optimalne prehrane psa naj bi izvirala iz živalskih proizvodov. Psi lahko hranila pridobijo tudi iz žitaric, sadja in zelenjave, a morajo biti te sestavine prisotne v manjših količinah.

Meso

Meso je najboljši vir beljakovin, saj je za pse najbolj naravno in prebavljivo. Vsaj 30 % živalskih beljakovin, ki jih vaš pes zaužije, naj bi predstavljalo meso. Najpogostejše vrste mesa so piščanec, raca, jagnjetina, puran, kunec, govedina, svinjina in ribe. Psu lahko date tudi meso srnjadi ali divjega prašiča in manj pogostih živali, kot so jelen, konj, bizon ali kenguru. Drobovina živali je prav tako zelo pomembna in mora biti prisotna v prehrani psa, saj je pogosto bolj hranljiva od samega mesa.

 

Zdrave maščobe

Tudi pri maščobah velja, da bo pes najbolje uporabil in prebavil maščobe živalskega vira, kot je ribje olje. Maščobe so odličen vir esencialnih maščobnih kislin omega 3 in 6. Podpirajo delovanje procesov in organizma, prispevajo k boljši koži in dlaki ter raztapljajo vitamine v notranjih organih.

 

Ogljikovi hidrati

Riž, krompir, sadje in podobne sestavine predstavljajo ogljikove hidrate in so odličen vir energije za psa. Poleg tega vsebujejo vlaknine, ki prispevajo k zdravemu delovanju črevesja in psu dajejo občutek sitosti.

 

Vitamini in minerali

Zelenjava in zelišča so naraven vir mineralov. Vendar visoko kakovostne hrane običajno vsebujejo dodatne minerale v kelatirani obliki. Vitamini podpirajo metabolizem, minerali pa gradijo kosti in tkiva.

 

Kako izbrati hrano glede na starost psa?

 

Prehranske potrebe psa so v vsakem obdobju njegovega življenja različne, zato morate pri izbiri hrane biti pozorni na to, ali je vaš pes mladič, odrasel pes ali starejši pes.

 

Hrana za mladiča

 

Pes je mladič do starosti enega leta in v tem obdobju potrebuje hrano za mladiče, ki mu zagotavlja zdrav razvoj. Ta vsebuje več kalorij ter večji delež beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov.

 

Hrana za odrasle pse

 

Vloga hrane za odrasle pse je ohranjanje zdrave teže in optimalnega vnosa hranil. Na splošno je kompleksna in uravnotežena hrana dobra izbira za to obdobje pasjega življenja. Hrana z visoko vsebnostjo beljakovin, vitaminov in mineralov je primerna za aktivne pse.

 

Hrana za starejše pse

 

Pes se smatra za starejšega po približno 7-9 letih, odvisno od pasme. Starejši psi so pogosto manj aktivni in morajo več počivati, zato potrebujejo lahko hrano z nižjim deležem kalorij, torej hrano za starejše pse in veliko tekočine. Zanje je priporočljiva hrana v konzervah in vrečkah. Hkrati morate biti pri starejših psih pozorni na morebitne bolezni ali debelost in temu ustrezno prilagoditi prehrano.

 

Pomembno je tudi, da ločimo med:

 

- majhnimi pasmami

- srednje velikimi pasmami

-velikimi in zelo velikimi pasmami

 

 

Kako izbrati hrano glede na pasmo in specifične potrebe?

 

Vsaka pasma ima različne potrebe in zdravstvene predispozicije. Če ima vaš pes zdravstvene težave ali druge posebne potrebe, morate temu ustrezno prilagoditi njegovo prehrano. Najpogostejše vrste hran s tega področja so hrana za pse s prekomerno težo ali pse po kastraciji. Ta mora vsebovati manj kalorij, da nasiti psa, a hkrati nadzoruje njegovo težo.

 

Prav tako pogosto prodajana hrana je hrana brez žitaric. Premium hrane brez žitaric namesto žitaric vsebuje bolj hranilne sestavine.

 

V posebno kategorijo pasje hrane sodi veterinarska hrana. To so hrane, ki so posebej zasnovane za pse z zdravstvenimi težavami. Razvite so s strani veterinarjev ter so namenjen preventivi in zdravljenju.

 

sync
Nalaganje izdelkov ...