Ribiške role

Ribiška rola sodi med najpomembnejše pripomočke za ribolov (če ne lovite z bičem) skupaj z ribiško palico. Zanesljiva ribiška rola je ključna za uspeh ribiča.

Pokaži več arrow_drop_down

Glavna funkcija role je shranjevanje vrvice, kar vam omogoča, da lovite tudi na daljše razdalje kot z bičem. Seveda je koristna tudi pri samem ulovu ribe.

 

Ribiške role razvrščamo na različne načine. Delimo jih na muharske role, multi role in klasične smashing role.

 

Role za muharjenje so v sodobnem ribolovu uporabljene samo za tehniko muharjenje.

 

Multi role se uporabljajo predvsem za morski ribolov, kot role za lov na some ali baitcast role (trolling multi role).

 

Ribiška rola je sestavljena iz več komponent. Ročica je namenjena poganjanju role med vijačenjem in lovom na ribo. Tuljava shranjuje vrvico, stikalo tuljave pa pomaga pri metu ali vračanju vrvice. Zavorni sistem med bojem z ribo ohranja vrvico pod nadzorom.

 

Ribiške role so proizveden z različnimi zavornimi sistemi. Ribiške role s prednjo zavoro – običajno trolling role – so priljubljene zlasti med ljubitelji trolling ribolova. Role z zadnjo in fighting zavoro uporabljajo plavalci. Baitrunner role (role s prostokolesno zavor) ali role za krape pa uporabljajo predvsem ribiči na krape, čeprav so priljubljene tudi za vse, ki lovijo plenilske ribe z živo vabo.

 

Ljubitelji krapolova najraje posežejo po rolah Shimano in Fox, saj so izjemno zanesljive in visoko kakovostne. Manjše role za krapolov in večje spinning role uporabljajo tudi ribiči tehnike feeder, saj te izpolnjujejo iste zahteve kot feeder role.

 

Role Okuma vključujejo različne modele po ugodnih cenah, role Delphin pa nudijo dobro vrednost za njihovo ceno.

 

Modeli rol se razlikujejo tudi glede na velikost. Najmanjše role so označene z oznako 500, največje pa z 10.000. Velikost role je določena predvsem s kapaciteto tuljave, velikostjo in močjo.

 

Še en pomemben dejavnik pri izbiri role je razmerje, npr. 5.2:1, ki nakazuje, kolikokrat se rotor obrne okrog svoje osi ob enem obratu ročice.

sync
Nalaganje izdelkov ...